BIREG

Frissített információk! 2021.01.29.

BIREG – a felrakó/lerakó feladata

Ezúton szeretnénk a figyelmüket felhívni, hogy a 261/2011. (XII. 7.) Korm. rendeletetet az Innovációs és Technológiai Minisztérium 2021. január 1-jei kezdő hatállyal módosította. A módosítás nemcsak minden  fuvarozóra, hanem a fel és lerakó helyek számára is előír kötelezettséget. Az új előzetes elektronikus engedélyregisztációs rendszer a BIREG!

Fontos, hogy a fel és lerakóhelyekre előírt engedélykezelési és bejelentési kötelezettség teljesítésének elmulasztását 2021. jűlius 1-jétől bírsággal szankcionálják, melynek összeg 300.000 forint!!!

Néhány gondolatban összefoglaltuk – az Önök munkájának megkönnyítése érdekében – az új jogszabályváltozásból eredő kötelezettségeket.

Kinek kell a felületen regisztrálnia?

MINDEN fuvarozónak, aki Magyarország területén díj ellenében nemzetközi közúti árutovábbítást 3,5 tonnát meghaladó legnagyobb össztömegű tehergépjárművel,  vagy saját számlás  nemzetközi közúti árutovábbítást 7,5 tonnát meghaladó legnagyobb össztömegű tehergépjárművel végez, valamint Magyarország területén kabotázs fuvarozást végez.

Milyen kötelezettségeinek vannak a fuvarozónak 2021. január 1-jétől a BIREG rendszerben?

A Magyarország területén végzett szállítás megkezdése, illetve az országba történő belépés előtt a BIREG rendszerben rögzítenie kell: a vállakozásának az adatait (cégnév; székhely); a tevékenységi vagy közösségi engedély adatait, továbbá annak a személynek a felhasználó adatait, aki a BIREG rendszerben rögzíteni fogja az egyes magyarországi szállítási tevékenységek adatait. Ez az előzetes egyszeri előregisztráció. Az előregisztráció teljesítését, a regisztrált adatok valódiságát a hatóság ellenőrzi!

Továbbá rögízteni kell minden egyes magyarországi árutovábbítás adatait, úgymint fel és lerakó ország adatait, valamint az ehhez szükséges dokumentumokat.

A BIREG rendszer a fuvarregisztáció megtörténétéről egy generált visszaigazolást küld a felhasználó részére, melyet a fuvarozó köteles bemutatni mind a felrakó, mind pedig a lerakó hely címzettjeinek.

Milyen kötelezettségei vannak  a fel és lerakó helyek címzettjeinek a rendelet vonatkozásában?

A magyarországi fel és lerakó helyek címzettjei, amellett hogy kötelesek megvizsgálni- amennyiben az adott árutovábbítás engedéllyel végezhető –  a CEMT, illetve bilateriális engedély meglétét, időbeli hatályát és az adott árutovábbítási feladatnak való megfeleltetést, kötelesek megvizsgálni a fuvarozó által bemutatott fuvarregisztráció (generált visszaigazolás) érvényességét.

Ha a fuvarregisztrációt a fuvarozó nem végezte el, akkor a felrakóhely köteles a hatóságnak azt bejelenteni, továbbá jogában áll a felrakónak áru felrakását megtagadni.

Milyen kötelezettségei vannak  a fel és lerakó helyek címzettjeienk 2021. július 1-jétől a BIREG  vonatkozásában?

A magyarországi fel és lerakó helyek címzettjei a CEMT enegdéllyel, kettő vagy többoldalú engedéllyel végzett fuvarozás esetén a BIREG rendszerben ellenőrzik a fuvarozó által feltöltött engedélyek meglétét, továbbá rögzítik a fel és lerakás helyét, az árutovábbítást végző tehergépjármű kilométeróra állását, valamint feltöltik a a regisztrált fuvarfeladathoz tartozó fuvarlevelet. Ennek elmulasztását a közlekedési hatóság 2021. július 1-jétől 300.000 forint mulasztási bírsággal szankcionálja.

Kérjük Önöket, hogy az egyes fuvarfeladatok elvégézése során a fordítsanak külön figyelmet a fenti jogszabályban leírtak maradéktalan betartására! Továbbá kísérjék figyelemmel a BIREG rendszer regisztrációs felületének aktív „start” üzemben való indításáról szóló híreket!

Frissítés Bireg változás (2021.01.29.)

“2021. január 27-én megjelent a Magyar Közlöny 12. számában a 18/2021. (I. 27.) Korm. rendelet, amely kiveszi a BiReg hatálya alól a tisztán közösségi engedéllyel végzett fuvarfeladatokat és az ezzel járó regisztrációs kötelezettséget is megszünteti az érintett fuvarozók számára. Mivel a jogszabály e paragrafusa 8 nappal a kihirdetést követően lép hatályba, maradt egy 4 napos átmeneti időszak, amelyben a regisztrációs kötelezettség még él, a bírságrendelet pedig már élesedik, így a regisztráció elmulasztása szankcionálható. Az ellentmondásos helyzet haladéktalan feloldása érdekében az MKFE megteszi a szükséges lépéseket az ITM felé.”

Forrás: Magyar Szállítmányozók Szövetsége Egyesület

Szólj hozzá!

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.

Kérjen ajánlatot