Incoterms 2020

A nemzetközi szállítmányozást is érintő változások az INCOTERMS 2020-ban.

Írásunkban, az Incoterms 2020 kereskedelmi szokványok változásait igyekszünk röviden összefoglalni.

A Nemzetközi Kereskedelmi Kamara (ICC) először 1936-ban adta ki a szokványt. Az első kiadás nem hozta a hozzáfűződött reményeket, hiszen a II. világháború kitörése megakadályozta, hogy gyakorlati alkalmazása elterjedjen. Az Incoterms valamely klauzulájának alkalmazása egyértelműen meghatározza a fuvarparitást és a teljesítés helyét, az eladóra és a vevőre háruló kötelezettségeket, illetve jogokat.
A kereskedelmi szokvány, azaz az Incoterms a szerződés teljesítésének kötelezettségéből indul ki. Az Incoterms klauzulák az adásvételi szerződéses feltételeket szabályozzák:

  • az áru leszállításával kapcsolatos költségek viselésének megoszlását az eladó és a vevő között,
  • a kárveszély átszállásának helyét, módját és körülményeit,
  • a szerződés teljesítésével összefüggő egyéb tevékenységek megoszlását

Fontos, hogy az Incoterms a tulajdonjog átszállásának kérdésével nem foglalkozik.

Az Incoterms 2020 paritásai a nemzetközi kereskedelemben az adásvételi szerződés kötelező tartalmi elemei közé tartoznak. A paritások közül tudni kell választani, hiszen a jó választás piaci versenyelőnyt, illetve nagyobb profitot eredményezhet. A paritás árképző tényező, az indokolt többletvállalás értelemszerűen magasabb eladási árat jelent. Nem az Incotermsben meghatározott feltételeket tartalmaznak a paritáskiegészítések, amelyek a gyakorlatban alakultak ki valamely Incoterms paritás feltételeinek kiegészítésére, módosításaira kereskedői szokásként.
2020 elején frissítésre kerültek az eddigi Incoterms kereskedelmi feltételek. Az Incoterms kereskedelmi szabályok általánosan elfogadottak az egész világon. Bár alapvetően a szállítmányozók és fuvarszervezők nem esnek az Incoterms szabályozása alá, ugyanis az ő felelősségükre a szállítmányozási szolgáltatás nyújtásával kapcsolatban a tágan értelmezett szállítmányozási jog előírásai (CMR Egyezmény) az irányadóak, mégis szerepükből kifolyólag fontos ismerniük az Incoterms szabályait.

Mindezek alapján összefoglalva a főbb változásokat a 2010-es kiadáshoz képest:

– Az eddigi DAT szabály helyettesítése a DPU szabállyal, melynek célja a pontosítás, hogy a terminál nem az egyetlen megfelelő helyszín az áru/küldemény leszállítására.
– A CIF és CIP paritások új általános biztosítási megállapodásokat adtak ki, de a biztosítás mértékét továbbra is az eladó és a vevő határozza meg.
– az FCA paritás a módosítás alapján megengedi a rakodást követően kiállítani a fuvarlevelet, illetve figyelembe veszi, hogy a Vevő és az Eladó egy harmadik fél igénybevétele helyett gondoskodik a saját szállításáról.

Az alábbi linkre kattintva megtekintheővé válik az ICC ( The International Chamber of Commerce) – Nemzetközi Kereskedelmi Kamara által közzétett diagram, ami segítség lehet a különböző paritások közötti könnyebb eligazodásban.

Incoterms 2020 -ról elérhető adatok a The International Chamber of Commerce oldalán tekinthető meg.

Amennyiben nem biztos benne, hogy jól választ, esetleg kérdése merül fel a kereskedelmi szabályok ( Incoterms 2020 ) paritásaival kapcsolatban, keressen bennünket elérhetőségeinken. Ne feledje, az értéknővelő szolgáltatásaink között megtalálható tanácsadási szolgáltatásunkat.

Egy jó szállítmányozó együttműködésével, mint amilyen a Mag-Log Transport Kft, rengeteg időt, pénzt tud megspórolni! Nem utolsó sorban szolgáltatásaink igénybevétele esetén megszabadulhat a felesleges idegeskedéstől, bizonytalanságtól.

Kérjen ajánlatot