Szállítmányozótól a logisztikai szolgáltatóig

Szállítmányozótól a logisztikai szolgáltatóig – a fejlődés útja

Az elmúlt néhány évtizedben igen jelentős fejlődés figyelhető meg szállítmányozó cégeknél, az ellátási láncokban. Az így támasztott magasabb elvárások a logisztikai szolgáltatást kínáló partnerek felé váltak meghatározóvá a modern ellátási láncokban, mint pl. a szállítmányozók és fuvarozók részére.

A logisztikai szolgáltatások iránti igény növekedésének főbb okai az alábbiakban foglalhatók össze:

  • korszerű telekommunikációs és informatikai, információs-technológiák elterjedése,
  • az ellátásilánc menedzsment szemléletből adódó változó vállalatok közti partneri kapcsolatok, stratégiai szövetségek kialakulása (versengő magatartást helyett együttműködés),
  • a logisztikai tevékenységek kiszervezésének növekvő aránya,
  • a külkereskedelmi forgalom növekedése.

Nem csak az igény nőtt a szolgáltatásokra, hanem a szolgáltatások minőségével szemben támasztott elvárások is ezzel együtt nőttek. Ilyenek a gyorsaság, pontosság, megbízhatóság, a klasszikus logisztikai 7M ma már inkább 10, de akár 12M-et is jelent.

Ezen változó elvárások, a több földrészre kiterjedő ellátás láncok jelentős hatása a logisztikai szolgáltatókra elvitathatatlan. A szállítmányozók piaci környezetében olyan változások mentek végbe, amelyek globális, logisztikai szolgáltató vállalatokká történő elmozdulást idéztek elő. A piacon való maradás és a stabilitás megőrzése miatt a nemzetközi szállítmányozóknak erősíteniük kell a szolgáltatásaik diverzifikálását, illetve egyre több érték-hozzáadott szolgáltatást kell, hogy nyújtsanak, amely magába foglalja a logisztikai szolgáltatóvá válás koncepcióját is.

Mitől több mint egy hagyományos szállítmányozó?

Több szerepet is elláthat a logisztikai szolgáltató, az ügyfeleinek széles spektrumon kínál szolgáltatásokat, általában hosszútávú, bizalmon alapuló kapcsolat keretein belül, többet vállal, mint egy hagyományos fuvarozó, vagy szállítmányozó, integrálódva a megbízók rendszeréhez, optimalizálják a teljes áramlási folyamatot.

A szolgáltatóknak tehát a szolgáltatások egyre növekvő palettáját kell tudniuk kínálniuk a cégek számára, alapvető elvárás lesz a korszerű logisztikai információs rendszerek alkalmazása, az ellátási lánc integrációs folyamataiban való tevékeny és proaktív részvétel, eseteknként az ellátási lánc integrációjának kivitelezése egészen a megtervezéstől a megvalósításig.

A logisztikai rendszerszolgáltatók által kínált szolgáltatásokat mind ezek alapján a következőket foglalják magukba:

  • alapszolgáltatások, mint rakodás, szállítás, raktározás,
  • logisztikai információs szolgáltatások az anyagáramláshoz és irányításhoz kapcsolódóan,
  • logisztikai információs szolgáltatások kiegészítő jelleggel, mint pl. küldemények nyomonkövetése,
  • járulékos szolgáltatások, mint a komissiózás, csomagolás,
  • valamint kiegészítő szolgáltatások, mint árazás, összeszerelés.

Ezek a komplex folyamatok egy kézben történő szakmai kihelyezésével Ön a cégének időt és pénzt tud megtakarítani. Mi abban segítünk Önnek, hogy ezek a folyamatok az Ön számára transzparensen és hatékonyan kerüljenek megszervezésre és lebonyolításra. Kérdése van? Hívjon és mindenre választ adunk!!!

Kérjen ajánlatot