Önvezető kamionok az M1-esen

Az önvezető tehergépjárművek technológiája, a platooning-technológia egyre több sikeres tesztelésen esik át. 2017-ben testközelbe került a logisztika forradalmának ígérkező fejlesztés, ugyanis Magyarországon is tesztelték a technológiát. Mi több, az M76-os utat már olyanra tervezik, hogy alkalmas legyen az önvezető járművek forgalmának lebonyolítására. A számítások szerint 4-5 év múlva ipari és logisztikai centrumokban már alkalmazni fogják a technológiát, a közúti fuvarozásban való bevezetésére azonban még várni kell.

Hogyan néz ki egy önvezető jármű? A technológia lényege, hogy több, a legmodernebb vezetéstámogató rendszerrel felszerelt kamion konvojt alkot, amelynek csak az első tagját vezeti sofőr. A járművek vezeték nélküli rendszerben kölcsönösen kommunikálnak.

Mit nyer a logisztika a platooning-technológia bevezetésével?

A platooning-technológia ígéretei igen kedvezőek:

  1. Biztonságos közlekedés. A járművek reakcióideje gyakorlatilag nulla, amivel messzemenően lekörözik az embert. Ennek köszönhetően könnyebben elkerülhetők a balesetek.
  2. Gazdaságosabb fuvarozás. A járművek állandó sebességgel haladnak együtt, ez alacsonyabb üzemanyag-fogyasztást és CO2-kibocsátást jelent.
  3. Kevesebb emberi munkaerőre van szükség. A konvojban csak az első kamionban ül sofőr. Jelenleg Európa-szerte hiány van kamionsofőrökből, a technológia egycsapásra megszüntetné ezt a problémát.

A platooning-technológia hatásköre messzemenően meghaladja a közlekedési ágazatot. Az automatizált vezetés és az intelligens mobilitás nem csupán a közlekedést fogja gyökeresen megváltoztatni, hanem reális esélyt kínál a logisztika, a munkaerőpiac és az ipar optimalizálására is.

Európa csak nyerhet vele

Az önvezető kamionok nagyszerű lehetőséget jelentenek Európa számára. Az intelligens vezetés szempontjából az európai teherautóipar világvezető helyet foglal el. Az EU tagországok hozzájárulhatnak a platooning-technológia további fejlesztéseihez és az intelligens mobilitás fellendítéséhez. E célból az EU tagállamok felkérést kaptak arra, hogy:

  • az országos közúti hatóságok engedélyezzék az önvezető járművek áthaladását
  • támogassák azon újításokat, amelyek növelik a közlekedés biztonságát, a hatékonyságát, és védik a környezetet
  • tartsák fenn az európai teherautóipar vezető szerepét
  • a teherautóipar fejlődése lehetővé teszi új munkahelyek megjelenését és gazdasági növekedést a közlekedési ágazatban
  • a jelenlegi próbaidőszak után lehetővé válik az önvezető kamionok piaci bevezetése

Az első magyarországi teszt

A jövő közelebb van, mint gondolnánk: 2017 szeptemberében már Magyarországon is teszteltek önvezető kamionokat. A Volvo Trucks közúti forgalomban tesztelt három járművet, amelyek mintegy 50 km-t tettek meg az M1-es autópályán. A biztonság miatt mindhárom kamion fülkéjében ült sofőr, de csak az első jármű sofőrje vezetett. A másik két kamion vezeték nélküli kapcsolat segítségével követte az elsőt.

Ilyen lesz a jövő közúti fuvarozása?

Figyelemmel kísérjük a logisztikai ipar újdonságait, hogy Önnek korszerű és optimális logisztikai megoldásokat biztosítsunk

Szólj hozzá!

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.